Kampagner opfordrer EU til at gentænke grøn investeringsmærke for luftfart

BRUXELLES, 17. februar (Reuters) – Kampagnegruppen Transport & Setting opfordrede fredag ​​EU til at genoverveje planer om at mærke visse luftfartsinvesteringer som grønne, idet de argumenterede for, at dette risikerede at “grønvaske” tusindvis af fly, mens en række varmes op over klimaregulering.

Europa-Kommissionen er splittet over, hvordan man håndterer luftfart på EU’s “taksonomi”-liste over klimavenlige investeringer, hvor nogle embedsmænd bakker op om, at investeringer opfylder visse miljøstandarder, og andre er imod at give ethvert grønt badge til en høj- kulstofsektoren.

Debatten er centreret om anbefalinger fra EU-rådgivere sidste år, som sagde, at Bruxelles skulle give et klimavenligt mærke til “bedst i klassen” aktuelt producerede fly, hvis de erstatter et ældre, mindre brændstoføkonomisk fly i flåden.

Transport & Setting (T&E) var med i spidsen for gruppen af ​​EU-rådgivere, der udarbejdede anbefalingerne, sammen med flyproducenten Airbus (AIR.PA) og havde oprindeligt støttet kriterierne. Det trådte tilbage som EU-rådgivere sammen med andre non-profit-grupper i september efter en EU-beslutning om at mærke gas- og atomenergiinvesteringer grønne.

Fredag ​​fortalte T&E til Reuters, at det havde accepteret anbefalingerne sidste år med den begrundelse, at nogle fremskridt var bedre finish ingen. Males nu hvor Kommissionen gennemgik dem, var der mulighed for at forbedre kriterierne.

I en erklæring sagde det, at omkring 90% af Airbus’ ordrebog, eller mere finish 7.000 fly, ville være berettiget som “bedst i klassen” underneath kriterierne, selvom de kun ville få det grønne mærke, hvis de erstatter et eksisterende fly.

“At sætte et grønt investeringsmærke på tusindvis af meget forurenende fly er en dealing with af ren greenwashing,” sagde T&E luftfartsdirektør Jo Dardenne.

T&E sagde, at de 15-20 % emissionsbesparelser, som mere effektive fly tilbyder, var for små og opfordrede Bruxelles til kun at støtte teknologier med “sandt emissionsreduktionspotentiale”, såsom nul-emissionsfly og bæredygtige brændstoffer.

Airbus har sagt, at deres fly giver emissionsbesparelser på 20-25 %, og et skift til de nyeste fly kan gøre et betydeligt indhug i emissionerne – da omkring 75 % af den eksisterende verdensflåde er af ældre technology.

Masseproduktion af banebrydende teknologier er stadig år væk. Airbus har sagt, at det sigter mod, at et lille brintdrevet passagerfly skal komme i kommerciel drift i 2035, mens den største opmærksomhed fokuserer på bæredygtige brændstoffer, der stadig er knappe.

Luftfartsindustrien lobbyer i Bruxelles for at acceptere rådgivernes anbefalinger og advarer om, at en udelukkelse vil skade sektorens evne til at rejse penge til renere teknologier.

“Det er nøglen, at lufttransport er inkluderet i EU’s taksonomi for at understøtte den fulde dekarbonisering af lufttransportindustrien,” sagde en talsmand for Airbus.

En talsmand for EU-Kommissionen sagde, at den vurderede rådgivernes kriterier og ikke havde truffet en endelig beslutning.

Rapportering af Kate Abnett og Tim Hepher; Redigering af Susan Fenton

Vores standarder: Thomson Reuters Belief Ideas.